Oomssport: Craft hardloopschoenen!

Michelle de Bruijn Geen categorie

Voor de marathonwedstrijd in Heerenveen werden wij verrast door Inge, die de ijsbaan van Thialf binnen kwam lopen met haar handen vol schoenendozen! De inhoud; nieuwe hardloopschoenen van Craft (de V150 Engineered), dankzij Oomssport. Vanaf nu zijn wij op en rond de ijsbaan dan ook te herkennen aan deze mooie roze schoenen!

Maar wanneer gebruiken wij als schaatser deze hardloopschoenen nu eigenlijk? In de aanloop naar het seizoen kwam tijdens een schaatstraining op een publieksuur een recreant naar ons toe. Hij was aan het trainen voor de Alternatieve Elfstedentocht en vroeg zich af of hij nu beter een lange duurloop kon doen of op de fiets kon springen. Wij antwoordden hierop dat je op de fiets je duurvermogen gemakkelijker kan verbeteren, mits je rustig fietst. Hardlopen is wat dat betreft intensiever doordat je meer verschillende spiergroepen aanspreekt. Door rustig te fietsen, zorg je ervoor dat je na verloop van de tijd dezelfde snelheid kan fietsen, maar met een lagere hartslag. Energie zuiniger dus! En dat is nu net wat je nodig hebt tijdens zo’n lange tocht als de AEW.

Gebruiken we de hardloopschoenen dan bijvoorbeeld tijdens een droogtraining? Nou, ook eigenlijk niet. Dit jaar hebben wij ervoor gekozen om veel minder droogtraining en krachttraining te doen. De tijd en spierschade (je hebt vaak veel spierpijn na droogtraining namelijk) die wij hiermee bespaarden, konden wij gebruiken om intensievere fietstrainingen en lange duurtrainingen op skeelers te doen. Maar de meningen omtrent droogtraining en krachttraining zullen uiteraard verschillen! En hiervoor geldt ook dat dit per persoon verschillend is.

Wanneer gebruiken wij de hardloopschoenen dan wél? Voor een wedstrijd en een schaatstraining is een goede warming-up erg belangrijk. Het voorkomt blessures en zorgt ervoor dat je warm het ijs op stapt, zodat de energiesystemen die je nodig hebt voor de training al op gang zijn geholpen. Een goede cooling down bevordert het herstel (het vermindert de concentratie melkzuur in je lichaam) en kan (deels) spierpijn voorkomen. Tijdens een intensieve trainingsweek of voor belangrijke wedstrijden is een goede warming-up en cooling-down nog belangrijker, omdat je lichaam dan minder tijd heeft om te herstellen.

Voor de echte hardlopers is de V150 van Craft zeer geschikt. De schoen is ontworpen voor de middellange afstanden (10 km), maar is door de flexibele pasvorm en stabiliteit ook geschikt voor intervaltrainingen en langere duurlopen.

Wij zijn dan ook super blij met de schoenen van Craft! Wat mij op valt aan de schoenen is dat ze licht zijn, maar wel over voldoende demping beschikken. Wat daarnaast opvallend is aan de bovenkant van de schoen, is dat de delen zo aan elkaar zijn gezet, dat er nauwelijks naden zichtbaar zijn. Dit komt door de innovatieve Fuseknit-technologie welke zorgt voor een soepel en flexibel bovenwerk en daardoor een fijne pasvorm. En niet onbelangrijk, we lopen er best netjes bij zo, toch? 😉

Liefs,
Team Nedflex