Seizoen 2020-2021 van start!

Team Fortune CoffeeZomerblogs

Het is niets nieuws als wij zeggen dat we sinds de start van het zomerseizoen niet als team hebben kunnen trainen. Door het coronavirus ligt ook onze tak van sport nagenoeg stil en trainen we niet zoals we gewend zijn. Dat vinden wij ontzettend jammer, net als vele anderen. Maar we zouden team Fortune Coffee niet zijn als we niet een andere manier hebben gevonden om fit te blijven en toch in contact te zijn met elkaar. Ieder teamlid ervaart deze tijd op haar/zijn eigen manier. Hoe gaan wij hier als team mee om? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe blijven we toch fit in deze tijd?

Team Fortune Coffee is seizoen 2020-2021 niet alleen gestart met een nieuw seizoen, maar ook met twee nieuwe teams. Door COVID-19 konden wij elkaar helaas niet in real life ontmoeten. Met online skype-sessies hebben we elkaar (beter) leren kennen en bleven we toch verbonden als team. Maar als je in ons team vraagt hoe wij individueel trainen ervaren, dan zullen de reacties als saai, niet gezellig en ik mis mijn teamgenoten als eerste genoemd worden. Het gezamenlijk trainen als een team vinden wij allemaal erg fijn. Daarom zijn wij erg blij dat we alweer een aantal weken met elkaar mogen trainen. Enkele teamleden, waaronder Claudia, Brit, Heleen, Eva en Rosalie, delen dit ieder op hun eigen manier.

Brit: “We leven op dit moment in een rare tijd, waarin veel dingen anders zijn, zo ook het sporten.”

Sportwereld ligt nagenoeg stil door corona

Als we aan Brit vragen hoe zij de coronacrisis ervaart, geeft ze direct aan dat we op dit moment leven in een rare tijd, waarin veel dingen anders zijn, zo ook het sporten. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, in Brits’ geval de skeelerwedstrijden, zijn tot 1 september verboden. Brit zou eigenlijk het NK Skeeleren hebben gereden, maar dit ging helaas niet door. “Nu ik bij de topdivisie van het marathonschaatsen ga rijden is het van belang om veel te fietsen in de zomer. Door de rustige skeelervrije weekenden kan ik nu lekker veel kilometers maken op de fiets!”, aldus Brit.

Voor Rosalie zou 2020 een nieuw jaar worden, met nieuwe kansen. “Op naar een mooi en vooral blessurevrij seizoen!“ waren o.a. de woorden die zij uitsprak voordat het coronavirus om de hoek kwam kijken en we in een onzekere en angstige tijd terecht kwamen.

Wat voor effect heeft corona voor Rosalie op haar sport? “Eind maart ging ik mijn rustperiode in, waardoor ik niet direct het effect van corona op mijn sport merkte. In maart en april werkte ik thuis en deed ik zo nu en dan online home-workouts die gegeven werden vanuit mijn Crossfitbox 2712. Ook liep ik een rondje hard of reed ik een solo-rondje op de racefiets. Alleen sporten vond ik zeker minder leuk, maar ik was allang blij dat we als Nederlander nog buiten mochten bewegen!”, aldus Rosalie.

Rosalie: Ik was allang blij dat we als Nederlander nog buiten mochten bewegen!”


Voor teamlid Eva betekent trainen in coronatijd vooral veel alleen trainen. “Het scheelt dat ik met mijn broertje kan fietsen. Ook vind ik alleen fietsen stiekem juist wel lekker, een beetje genieten van de omgeving en je kunt je eigen tempo fietsen. Ik heb de afgelopen periode dus vooral veel gefietst.”

Heleen is dit jaar een relatief ‘vast’ weekschema begonnen en het lukt haar om daar aan vast te houden! “Sowieso is het een stuk makkelijker met het mooie weer om de fiets op te stappen. Het fietsen doe ik in principe allemaal alleen of met mijn vriend samen in het weekend. Met name de stukken langs het strand zijn mooi”. Het stuk Zandvoort naar Noordwijk is Heleens’ favoriet.

Claudia: “Natuurlijk mis ik mijn teamies en vind ik het niet altijd even fijn om bepaalde trainingen alleen te moeten doen.


Voordat Nederland te maken kreeg met het coronavirus, had ons teamlid Claudia te kampen met een sleutelbeenblessure. Aan het einde van het schaatsseizoen brak zij haar sleutelbeen tijdens een trainingskoers. Dit zorgde ervoor dat ze vanaf eind februari al niet meer naar haar afstudeerstage kon reizen. Toen dat eenmaal weer kon sloeg de corona toe. Hierdoor zat ze weer aan huis gekluisterd. Hoe gaat het nu met Claudia?! “Op dit moment ben ik met de laatste loodjes voor mijn afstudeeronderzoek bezig. En mede doordat ik daar veel tijd in stop vind ik het alleen trainen niet erg. Ik plan mijn trainingen zo dat als ik even geen concentratie meer heb voor mijn onderzoek dat ik dan ga trainen. Natuurlijk mis ik mijn teamies en vind ik het niet altijd even fijn om bepaalde trainingen alleen te moeten doen.”, aldus Claudia.

Heleen: Als ik hardlooptrainingen combineer met wat interval/snelheid dan is het meteen ook een goede training voor het schaatsen!”

Sporten in georganiseerd groepsverband niet toegestaan 

Eind april / begin mei was het weer tijd om met de zomertrainingen te starten. Gezamenlijk trainen zat er nog niet in. Rosalie zat net als de andere meiden ook alleen op de fiets en ging een keertje skeeleren of hardlopen. De home-workouts vulden daarnaast ook nog haar week. “Alleen trainen bleef minder gezellig, maar nog steeds was ik zeer blij dat we naar buiten mochten! Wat ik vooral merkte was dat ik het moeilijk vond om mijzelf 100% uit te dagen. Uiteindelijk probeerde ik het positief te zien en tegen mezelf te zeggen: Roos je hebt weer bewogen en je probeert fit te blijven!”, aldus Rosalie.

Eva sluit zich hierbij aan en heeft het motiveren van elkaar vooral gemist. “Ik heb het gevoel dat als ik een training met iemand doe, dat ik dan harder heb getraind. Dat klinkt misschien heel stom, maar ik denk dat veel het daarmee eens zijn. Daarom vind ik het ook zo fijn dat we nu wel weer met elkaar mogen trainen onder leiding van een trainer, die aangeeft hoe ik een oefening nog beter kan uitvoeren.” Voor Eva is het nadeel van alleen trainen ook zeker dat zij de gezelligheid om zich heen mist tijdens trainingen en het zien van de teamgenoten. Hier sluiten alle teamleden zich bij aan.

Rosalie: “Ik ben zeer trots op hoe de trainers de gezamenlijke trainingen hebben georganiseerd”


Naast het vele fietsen wat de afgelopen weken continue op het trainingsprogramma stond, had Heleen zich ingeschreven voor de halve marathon van Leiden. Helaas ging deze niet door en is er nu geen wedstrijd waarvoor ze kan trainen. “Ik probeer wel mijn hardloopskills bij te houden! Als ik dat combineer met wat interval/snelheid dan is het meteen ook een goede training voor het schaatsen!”, aldus Heleen. Naast dat de hardloopwedstrijden zijn afgelast, is het voor Brit een skeelervrij-wedstrijdseizoen.  Brit vindt het apart om wel te trainen, maar vervolgens geen wedstrijden te rijden. “ Ik deed dit altijd wel en nu is het lastiger om doelen te stellen.”, aldus Brit.

Voor Claudia geldt ook dat zij het fanatisme mist. Normaal gesproken fietst zij in de zomer ook wedstrijden. Deze wedstrijden zijn voor haar een goede trainingsprikkel. “Je wordt tijdens een wedstrijd toch wat makkelijker over de streep getrokken.”, aldus Claudia die nu helaas haar fietswedstrijden moet missen.

Eva: “Ik heb het gevoel dat als ik een training met iemand doe, dat ik dan harder heb getraind.”

Sporten in de anderhalvemeter samenleving

Een paar weken geleden kregen we te horen dat we toch weer gezamenlijk mochten trainen. We zijn blij dat we weer met elkaar kunnen trainen op anderhalve meter afstand en dat team Fortune Coffee daardoor elkaar regelmatig weer kan zien. Rosalie geeft aan dat ze er ook wel tegenop zag. “Het onbekende was voor mij beangstigend; wat konden we verwachten in deze anderhalvemetersamenleving? Het viel mij alles mee! Het nieuwe normaal is wennen, maar ik ben zeer trots op hoe de trainers de gezamenlijke trainingen hebben georganiseerd en hoe alle rijders het hebben opgepakt. “

Hoe zien de gezamenlijke trainingen voor ons eruit:
– Met de skeelertraining voeren we de training individueel op ruime afstand uit;
– Met de droogtraining houdt iedereen gepaste afstand en werken we de training in drie kleine groepen uit;|
– Als we moeten fietsen kiezen we een fietsmaatje uit zodat we niet 3 tot 4 uur alleen hoeven te fietsen;
– En bij de overige sportactiviteiten, voor Rosalie bijv. bij de crossfit, is het ook mogelijk om buiten te sporten in kleine groepjes.

Hou vol en blijf gezond

Ondanks dat niet alle teamleden van Fortune Coffee gezamenlijk trainen, is iedereen erg blij dat de gezamenlijke trainingen weer zijn gestart. Dit is een moeilijke tijd voor ons allemaal! Als één team slaan wij ons door deze uitdagende marathon, zodat we straks samen de overwinning kunnen pakken! Wij hopen dat we allemaal fit & gezond blijven en deze winter weer kunnen knallen op het ijs!

Houd moed, blijf fit en zorg goed voor elkaar! ❤