Terugblik wedstrijddag 19 oktober 2019

Team Fortune CoffeeSchaatsseizoen 19/20

Doordat er dit weekend helaas geen wedstrijdverslag zal verschijnen over de Marathon Cup 1, blikken wij graag terug op onze eerste wedstrijd die plaatsvond op zaterdag 19 oktober 2019 op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam. Met dank aan Brit Qualm die toen het wedstrijdverslag heeft geschreven. Tijdens deze wedstrijd stond Fortune Coffee onder leiding van ploegleider Remco de Mik nog aan de start in de oude teamsamenstelling, namelijk met Brit Qualm, Claudia Oranje, Heleen van der Hulst en Rosalie Huisman.

Marathonschaatsteam Fortune Coffee | Seizoen 2019-2020

Zaterdag 19 oktober 2019: DE WEDSTIJDDAG

19 oktober 2019 was een datum die team Fortune al heel lang in de agenda had staan en dus al heel lang op had gewacht, want op deze datum was de eerste beloftenmarathon voor de dames!

De wedstrijd begon om 18.30u, dus hadden we afgesproken om 17.30u aanwezig te zijn in Amsterdam voor de teambespreking, materiaalcontrole en warming-up. Voor de materiaalcontrole hoefden wij ons geen zorgen te maken, omdat we door onze sponsoren zijn voorzien van mooie en goede kleding/helmen. Toen we al onze spullen hadden gecheckt gingen we over naar het echte werk, namelijk DE TEAMBESPREKING, want wat was het doel voor deze wedstrijd? Onze ploegleider Remco had er natuurlijk al lang over nagedacht en wist precies wat het plan was voor vandaag. Omdat ik onder het jongerenklassement val, gingen we rijden voor het witte pak. Dit houdt in dat ik als eerste jongeren (leeftijd tot 21) over de finish moest komen, want dan mag ik de volgende wedstrijd starten in het witte pak. Toen ik dit plan hoorde had ik er meteen de volste vertrouwen in en wist dat dit kon gaan lukken met het team.

Claudia Oranje aan kop voor Brit

Met een plan voor het team en een doel voor elke rijder begon de wedstrijd over 50 rondjes. Met ongeveer 70 rijders in de baan was het een erg groot peloton waar iedereen nog een beetje zijn plekje en slag moest vinden.

De eerste 20 rondjes verliepen goed met een lekker tempo en een paar uitlooppogingen. Team Fortune reed goed mee van voren en deed goed mee in de wedstrijd, bij ongeveer nog 25 rondjes te gaan wilde ik een versnelling inzetten wat uitliep op een demarrage, wat ik uiteindelijk toch wel erg zwaar vond. Gelukkig kwam mijn teammie Claudia mij helpen door voor mij op kop te gaan rijden, omdat ze helaas was gevallen. Erg knap dat ze haar teleurstelling op dat moment kon omzetten om iets te beteken voor het team en dat met veel pijn in haar knie. Dit heeft mij heel erg geholpen, want zo kon ik weer een beetje herstellen.

Heleen en Rosalie rijden het gat dicht

Met nog ongeveer 20 rondjes op het bord was er een groepje weg waar ik niet bij zat en wel een aantal andere rijders die voor het witte pak konden gaan. Dit ging natuurlijk niet volgens plan, dus staken Heleen en Rosalie hier meteen een stokje voor om het gat op goede aanwijzing van Remco heel snel dicht te rijden, zodat de hele groep weer bij elkaar was.

Met het ronden bord op 12 reed er weer een groepje weg waar ik in eerste instantie niet bij zat, ik twijfelde erg wat ik moest doen, omdat ik dacht dat ze wel weer bijgehaald zouden worden. Toen ik uiteindelijk zag dat dit niet het geval was en het gat groter en groter werd sprong ik naar de koplopers toe, dit werd uiteindelijk een groepje van 11 met een halve ronde voorsprong.

Brit zet alles op alles

Met nog 3 rondes op het bord ging het tempo omhoog en probeerden iedereen een goede positie te kiezen voor de eindsprint, ik zat achterin het groepje van 11 waardoor ik de laatste rondje als ongeveer 7de inging. Dit was uiteindelijk niet heel slim van mij, omdat ik er teveel in moest halen en in de bocht een beetje klem zat, maar ik moest van mezelf het podium halen na het goede teamwork van het team. Dus koos ik na de laatste bocht de binnenkant en zette ik alles op alles om het podium te halen, wat resulteerde in een 3de plek.

Al met al was het een goede eerste wedstrijd waar alle teamdoelen en persoonlijke doelen zijn behaald, helaas ook met een teleurstelling voor Claudia na de valpartij en blessure aan haar knie.

Derde plek tijdens de openingswedstrijd in Amsterdam

Meer verslagen van deze wedstrijd zie:
Schaatspeloton.nl | Arianna Pruisscher pakt de primeur bij beloftendames
Proskating | Start beloftendivisie dames veelbelovend
-Uitslagen via schaatsen.nl

Fotografie by Gé Wijnands. Meer foto’s van de eerste wedstrijd van 19 oktober 2019 vind je hier.