“Blij dat ik glij”

Team Fortune CoffeeGeen categorie

v.l.n.r. Eline, Rosalie, Brit, Iris, Heleen

Gé Wijnands – 30-12-2021
Het schaatsjaar 2021 werd op tweede kerstdag voor de marathonschaats(t)ers in stijl afgesloten. In Noordlaren kregen de vrouwen en mannen van de lange adem een mooi toetje, een natuurijsmarathon. Een jaar eerder zag het er minder florissant uit, de schaatsen bleven het hele seizoen in het vet. De oorzaak is bekend, hoewel we toch onverwacht in februari werden verrast met een klein weekje natuurijs.

Wat voor mij als ploegleider tussen kerst en oud & nieuw ‘vaste prik’ is, is het luisteren naar de Top 2000. Iedere dag blader ik even door de lijst van de nummers welke die dag te horen zijn op NPO Radio 2. Mijn oog valt op één van 17 nummers van Elvis Presley in de Top 2000, Jailhouse Rock, op nummer 734. Het nummer, uitgebracht in 1957, verandert gelijk in een oorwurm. De hele dag zit het in m’n kop en op het moment dat het nummer wordt uitgezonden ben ik net even weg, pfffffuuu…. heb ik weer.

Het nummer dat al bijna de OAW gerechtigde leeftijd heeft bereikt is actueler dan ooit. Vrij vertaalt betekent het ‘rocken achter gesloten deuren / gevangenis’ en zoals gezegd krijg ik het niet uit m’n kop. Doen wij als marathonschaatsers niet anders? Oké we schaatsen niet in de gevangenis, maar de gelijkenis is er wel. Schaatsen in een bijna niet inneembare veste. Strenge toegangsregels en de daarbij behorende controles zorgen ervoor dat sinds vorige maand de marathonschaatsers in een sfeerloze ambiance hun rondjes moeten rijden.

v.l.n.r. Brit, Heleen, Claudia, Rosalie, Remco

Een handje vol ploegleiders en verzorgers zijn door de ballotage commissie gekomen en mogen het schouwspel vanaf de zijkant gadeslaan, slechts een enkeling weet zich onwettig naar binnen te breken. Het is o-zo duidelijk dat de toeschouwers, fans, familie zoooo gemist worden door de rijd(st)ers, maar ze zijn aan de andere kant ook blij dat het nog kan en mag.

Wat op 23 oktober zo mooi begon in Amsterdam, na 600 dagen eindelijk weer een schaatsmarathon, met publiek! We waren zooo blij toen en het weerzien met vele bekenden had wat weg van een reünie. Wie toen voorspeld zou hebben dat we drie weken later in deze situatie verzeild zouden raken, werd voor gek verklaard. De realiteit is helaas niet anders, we moeten het ermee doen!

“Blij dat ik glij” is nu het motto van de marathonschaats(t)ers. Hopen op betere tijden stappen wij 2022 binnen!

Namens rijdsters, ploegleiders van Team Fortune Coffee een heel gelukkig en gezond 2022.

v.l.n.r. Rosalie, Heleen, Brit, Gé, Madelief, Iris, Eline, Claudia, Evelien, Ariane, Remco