Een kort maar krachtig skeelerseizoen

Team Fortune CoffeeZomerblogs

Afgelopen weken stonden in het teken van een aantal Nederlandse Kampioenschappen (NK), namelijk het NK Inlineskate Baan/Weg, het NK Wielrennen en het NK Inlineskaten Marathon. Een vol programma voor een aantal van Team Fortune Coffee.

Het Daikin NK Inlineskaten Baan/Weg van 21 t/m 23 augustus, met Iris en Brit aan de start, stond als eerste op het programma. Hetzelfde weekend vond ook het NK Wielrennen, met onze fietstopper Floortje, plaats. Benieuwd het NK van Floortje? Lees op haar eigen website haar wedstrijdverslag.

Op de piste in Heerenveen werd in twee dagen het NK op de baan gereden en in Wolvega vond het NK op de weg plaats. Na een seizoen met maar een paar wedstrijden als voorbereiding en veel onzekerheid werden deze wedstrijden gelukkig toch nog georganiseerd.

Als hoogtepunt behaalde ik samen met mijn zus en een andere teamgenoot een fantastische derde plek op de relay, aldus een tevreden Brit.

Brit reed alleen de lange afstanden en de one lap op de weg. “Het NK begon voor mij erg goed, want ik behaalde op de eerste afstand (de puntenafval koers) een 5de plek” , aldus Brit. Op de afvalkoers behaalde ze een 12de plek, op de puntenkoers op de weg een 11de plek en op de one lap kwam ze helaas ten val bij de start. Als hoogtepunt behaalde ze samen met haar teamgenoten Laura Qualm en Nikki Noordergraaf een fantastische 3de plek op de relay.

NK Baan Heerenveen | Brit en Iris

Voor Iris was het ook zeker een geslaagd weekend. Ze was erg tevreden met de resultaten en genoot weer voor de 100% van de wedstrijden, zelfs in de regen op de laatste dag. Iris eindigde uiteindelijk als 3de op de sprint en ook bij de lange afstanden.

Eva had verhalen gehoord dat sommige rijders in de eerste schuin oplopende bocht naar beneden gleden zo de berm in. “Dit allemaal door het natte wegdek en tekort aan snelheid.”

Het Daikin NK Inlineskaten vond op het Circuit van Zandvoort plaats. Remco, Rosalie, Iris, Brit & Eva deden mee aan deze wedstrijd. De dag begon regenachtig. De regen zette helaas een streep door Daikin NK 100 meter sprint. Eva en Iris zouden aan de start staan van de 100m staan. Iris vond het erg jammer dat deze afstand niet door ging. “Ik was erg benieuwd hoe ver ik zou komen!, aldus Iris. De marathon voor zowel de masters, als junioren en senioren ging wel door. Gelukkig deden Eva en Iris hier ook aan mee en konden zij zich volledig voorbereiden op de marathon.

Een regenachtige start voor Remco

Op een natte baan en met een stevig briesje ging Remco om 09.30 uur van start. De regen en wind zorgden voor een zware koers. Na één rondje in de stromende regen te hebben gereden besloot Remco uit te stappen. Doordat hij vanwege het natte wegdek regelmatig wegschoot voelde hij al snel zijn zwakkere rug. Het vroegtijdig stoppen was voor Remco niet heel erg. Hij vond het vooral erg leuk om een keer op dit circuit een rondje te mogen rijden.

“Rondjes rijden op het circuit van Zandvoort vergeet je niet snel“, aldus Brit.

Om 13:45 uur was het de beurt aan de dames! De junioren A mochten meerijden met de senioren. Iris, onze junior, vond dit super leuk, maar evengoed best spannend, aangezien de dames hierdoor met meer dan 100 rijdsters aan de start stonden!

Onze junior, Iris, in actie tussen de senioren

Bij aankomst, rond 12:30 uur , was het heel hard aan het regenen. Rond 13:00 uur was er wederom een heftige regenbui. Rosalie kreeg steeds minder vertrouwen en wist niet zeker of zij wel van start zou gaan op dit natte circuit. Haar twijfels kwamen o.a. doordat zij twee weken terug was gevallen tijdens een zeer regenachtige skeelerwedstrijd in Staphorst.

Ook Eva had met dubbele gevoelens in de auto naar Zandvoort gezeten. “Ik had verhalen gehoord van mensen die in de eerste schuin oplopende bocht naar beneden gleden zo de berm in. Dit allemaal door het natte wegdek en tekort aan snelheid”, aldus Eva.

Eva op kop tijdens het NK Marathon

Brit had erg veel zin in het NK Marathon, maar vond het ook wel een beetje spannend, omdat ze nog niet op het circuit had gereden. Gelukkig kon ze samen met Rosalie nog een rondje inrijden. Ook Eva had vooraf een rondje ingereden. Na het inrijden waren de grootste angsten voor de dames verdwenen, kregen ze meer vertrouwen en besloten Eva en Rosalie om toch te starten.

“Meedoen aan een skeelerwedstrijd?! Ben jij gek, mij te gevaarlijk!”, aldus Rosalie die aan de start stond bij het Circuit van Zandvoort.

Eva had met zichzelf afgesproken dat ze deze wedstrijd voor de lol zou doen en als ze er geen plezier meer uit zou halen dat ze dan zou uitstappen. Met die gedachte had ze samen met Rosalie afgesproken om achteraan in het peleton te starten, zodat ze niet heel erg in het gedrang zouden zitten in die eerste bocht.

Eva en Rosalie in een groepje los van het peleton

Al vanaf het begin was er een groepje waarin Rosalie en Eva lekker mee konden rijden, los van het peleton. Na een paar rondes moest Eva helaas afhaken, aangezien ze er doorheen zat. “Ik ben, gelukkig, nog doorgereden en langzaamaan kwam ik meer meiden tegen voor wie het tempo in het groepje waarin ze reden iets te hoog lag. Uiteindelijk reed ik niet meer alleen, maar met een stuk of vijf meiden”, aldus Eva.

Na precies vijf rondes werd haar groepje ingehaald door het peleton en moest ze het circuit verlaten. Ze had er vrede mee. Ze had lekker gereden en het was een goede training! “Ik vond het super leuk om te doen en had daarmee dus mijn doel behaald!” , aldus Eva

Rosalie tijdens haar laatste rondje

In het achtste rondje reed Rosalie nog in een groepje van drie meiden en werd haar groepje ook ingehaald door de kopgroep, waardoor zij het circuit moest verlaten. Voor Rosalie was het een mooie ervaring. “Als je mij begin dit jaar had gevraagd of ik in mijn schaatscarrière ooit mee zou doen aan een skeelerwedstrijd, dan had ik gezegd: Ben jij gek, mij te gevaarlijk!” Nu ze er op terugkijkt had ze dit zeker weten voor geen goud willen missen!

“Door het natte wegdek en de zon die doorkwam was de wielkeuze evengoed nog wel een dingetje.” aldus Iris die op regenwielen van start ging.

Terwijl Eva en Rosalie hadden besloten achterin te starten, probeerde Brit juist doordat er erg veel meiden waren, voorin te starten. Uiteindelijk lukte dit en was ze goed weg. Het was een zware koers. Voor Iris en Brit was de wielkeuze evengoed nog wel een dingetje. Aan het begin van de race was de baan helaas nog nat en erg glad, maar met de regenwielen in de skeelers moest het vast en zeker gaan lukken. Eenmaal toen de meiden gestart waren droogde de baan op. Veel rijdsters reden op regenwielen, wat het nog even extra zwaar maakte.

Brit op de tweede plek

Iris behaalde een mooie 29ste plaats, waarvan ze 4de werd bij de junioren A. Brit eindigde als 15de. Bekijk hier de volledige uitslag van de Dames Junioren A + Senioren – Marathon

Iris en Brit hebben enorm genoten van deze marathon en vonden het een hele leuke afsluiting van een kort maar krachtig skeelerseizoen. “Rondjes rijden op het circuit van Zandvoort vergeet je niet snel“, aldus Brit. Al met al kijken de dames terug op een goed skeeler-weekend.

Op naar een mooi schaatsseizoen, die alweer bijna voor de deur staat!

Rosalie en Brit aan de start van het Circuit van Zandvoort