Trainingsweek, vakantie of strafkamp

Team Fortune CoffeeGeen categorie

Voor marathon(schaats)ploegen is het al sinds jaar en dag een gewoonte om in de zomer met het hele team de bergen in te trekken voor een trainingsweek. Maar wat is nou eigenlijk de zin van zo’n trainingsweek?!

Iedere sporter, ploegleider en begeleider zal bij een trainingskamp zijn eigen ideeën hebben. Voor de sporters zullen hoofdzakelijk de trainingen zelf en met elkaar trainen voorop staan. En daarnaast willen ze graag motivatie opdoen voor het nieuwe seizoen. De ploegleiders en/of begeleiders kijken meer hoe de sporters er conditioneel voor staan, bepalen hoe het trainingsschema met voldoende afwisseling eruit ziet en zullen tot slot meer bezig zijn met hoe de groep met elkaar omgaat en elkaar beter leert kennen.

Niet minder belangrijk is de omgeving waar getraind gaat worden. Zeker niet in je eigen habitat. Je moet wel het gevoel krijgen dat je er echt uit bent. Denk hierbij aan een omgeving waar naast de trainingsarbeid, ook ruimte is voor ontspanning. Bij voorkeur in de vrije natuur, in een heuvel- of berglandschap. Korte klimmetjes zijn de beste intervaltrainingen en lange beklimmingen zijn intensieve duurtrainingen die de wedstrijden benaderen. En Last, but not least de gezonde buitenlucht maken de longen en luchtwegen lekker schoon.

Gé Wijnands vind het als begeleider van het team belangrijk dat er een goede sfeer en goede onderlinge verstandhouding is. Als er niet veel gelachen wordt is de trainingsweek bij voorbaat niet geslaagd vindt Gé. “Natuurlijk wordt, zoals eerder gezegd, gekeken hoe de sporters er voor staan. We zitten alleen ook een week met elkaar opgescheept. Naast de trainingen moet er voor het eten gezorgd worden, de afwas gedaan worden en allerlei andere dingen om het verblijf aangenaam te maken en te houden. Loopt dit gesmeerd? Wie neemt initiatief, wie volgt en wie moet aangespoord worden. Bijna een marathon zou je zeggen en dat is eigenlijk ook wel een beetje zo, het groepsproces vertaald zich ook op het ijs. Eén woord of een blik moet voldoende zijn om te laten blijken wat er bedoeld wordt, op het ijs kan dit het verschil zijn tussen winnen of verliezen”, aldus Gé.

Teamuitje: suppen

Het schaatswereldje is klein en ons kent ons. Zo kwam ons team met de trainingsweek in het idyllisch gelegen Viehhofen terecht. Maaike en Joost van Sportchalet Viehhofen zijn bekenden uit de schaatswereld, denken met ons team mee, adviseren bij het kiezen van fietsroutes en als iemand een kapotte fiets heeft staat er in ‘no-time’ een reservefiets klaar. Niet geheel onbelangrijk, komt er ook nog eens bij dat het Salzburgerland een uitermate geschikte trainingslocatie is. Absoluut geen straf om hier te vertoeven en als het wel een straf is adviseert Gé: “zondig veel!”.

Onze week in Oostenrijk was verre van een strafkamp. Het was gezellig en een zeer geslaagd trainingskamp. Wij staan te popelen om weer wedstrijden te rijden en hopen op een gezond en mooi seizoen!

Fotografie Gé Wijnands